Pregled

Opći cilj projekta MammalNet je procijeniti izvodljivost korištenja Građanske znanosti za praćenje sisavaca na europskoj razini i pružiti uvid u potencijalna ograničenja, prednosti i dodane vrijednosti te najbolje prakse za povećanje kvalitete i sudjelovanja građana.

Što je građanska znanost?

Europska komisija definira građansku znanost kao sudjelovanje šire javnosti u znanstvenim istraživačkim aktivnostima, njihovim intelektualnim naporom, znanjem ili svojim alatima i resursima. Metoda rada je da sudionici pružaju iskustvene podatke istraživačima, koji će ih predati u znanstvenu analizu kako bi izvukli zaključke. Na ovaj način, građanska znanost pokriva dvostruki cilj: volonteri stječu nova znanja i vještine učenja, kao i dublje razumijevanje znanstvenog pristupa, dok znanstveni rad doseže demokratskiju dimenziju i produbljuje u prijenosu znanja između znanosti i društva.

ZAŠTO?

Interakcija istraživača i građana čini moćan alat za donošenje odluka o divljim životinjama

Znanost: Promicati nove znanstvene podatke i znanje za razumijevanje stvarnih problema u vezi s divljinom i biološkom raznolikošću, što je teško generirati drugim pristupima.

Očuvanje: Promicati prikupljanje podataka i istraživanje radi poboljšanja očuvanja europske divljine.

Uprava: Promičite suradnju i znanje utemeljeno na dokazima radi upravljanja resursima divljih životinja i potencijalnim rizicima.

Građani: Obrazovna vrijednost o znanstvenom razmišljanju i razumijevanju znanosti. Poboljšati svijest i znanje o okolišu i biološkoj raznolikosti

TKO?

Građanska znanost je zadatak za sve, od amatera do stručnjaka za biološku raznolikost. Za svakoga od vas imamo različite alate. Jedino trebate pokušati.

ŠTO?

Več smo započeli sa pilot fazom u četiri države, sa planom daljnjeg širenja.

1) Skupljanje podataka sa foto-kamere od strane istraživača, stručnjaka u zaštiti prirode i stručnjaka o divljim životinjama.

2) Sakupljanje podataka vrše svi sudionici, od volontera do prirodnjaka.

3) Promocija mreže “Građanske znanosti” (Citizen Science) kroz program javnih online tečajeva (MOOCs) i sakupljanje podataka o monitoringu.

KAKO?

Možete pomoći promicanju komunikacije: društveni mediji, novine, tečajevi, događaji.

Promovirajte upotrebu aplikacija za poboljšanje kvalitete i količine prikupljenih podataka:
Neke su besplatne aplikacije prilagođene za promociju ciljeva našeg projekta; (iMammalia / MammalWeb / AGOUTI). Također želimo stvoriti sinergiju s drugim aplikacijama ili projektima (npr. TRAPPER / Observation / OTHERS), sa sličnim ciljevima, samo se javite.

KADA?

PRVA FAZA (PILOT PODRUČJA) / LISTOPADA 2019. GODINE
FAZA ŠIRENJA (AMBASADORI) / SVIBNJA 2020 .:
SRPANJ 2021

Specifični ciljevi su: